Geschiedenis

Ons rusthuis is al sinds het begin van vorige eeuw hier op deze locatie gevestigd. Het is opgericht door Dr Demade (Demade, Pol, 1863-1936, Belgische arts en literair auteur) in 1910, als zogenaamd “maison de cure” een kuuroord voor de begoede dames uit het Brusselse, die hier kwamen voor de gezonde buiten lucht. Het is daarom dat het rustoord nog in de volksmond beter gekend is als “De Made”. In 1921 is het rustoord overgenomen door de Hospitaalzusters van Aalst en deze congregatie heeft het beheer tot voor de fusie met de groepering Sint Franciscus in handen gehad.

Er kwamen uitbreidingen in 1932, 1960 en 1986 met de nieuwbouw (blok A). De laatste grote nieuwbouw dateert van 1986, toen al met een visie op comfort, met ruime kamers die een oppervlakte hebben van meer dan 25 m2.

In 2005 en 2006 zijn er werkzaamheden uitgevoerd om de kamers aan te passen aan de hedendaagse comfort en technische vereisten.

Stilaan zijn wij ook een rust- en verzorgingstehuis geworden, dit wil zeggen een rustoord voor meer fysisch en psychisch afhankelijke mensen. Stelselmatig zijn er nieuwe RVT bedden bijgekomen.

Onze visie is om mensen een aangenaam verblijf te geven in een herkenbaar milieu, in gemeenschap met respect voor hun eigenheid, hun zelfbeschikkingsrecht. Met aandacht vooral voor privacy. In deze instelling zijn veel bewoners gehecht aan hun eigen kamer, hun eigen inrichting van hun kamer. Daarom kunnen alle kamers met de eigen meubelen van de bewoner ingericht worden, en zijn alleen het zorgbed, de nachttafel en de ingebouwde kleerkast van de voorziening. De eigenlijke verzorging wensen we zo aangepast mogelijk aan de bewoner, het liefst door eenzelfde personeelsgroep. Wij hebben 3 afdelingen met elk een hoofdverpleegkundige en 6 gangen die elk een verantwoordelijke verpleegster hebben. In totaal zijn er hier 80 mensen werkzaam.

Sint- Anna is een christelijk geïnspireerd woonzorgcentrum gegroeid uit de congregatie van de Hospitaalzusters van Aalst.